Palliatief statuut

Van de huisarts of de specialist te horen krijgen dat jij of jouw familielid niet meer te genezen is, komt hard aan. Palliatieve zorg is echter niet enkel moeilijk. Er kunnen ook erg mooie momenten, mogelijkheden zijn.

Palliatieve zorg is meer dan terminale zorg (terminale zorg situeert zich rond het bed van de patiënt wanneer het levenseinde nabij is). Een palliatieve patiënt staat niet noodzakelijk heel dicht bij het einde van zijn leven. De duur van de palliatieve periode kan erg verschillen volgens de ziekte en de leeftijd van de patiënt. Een vroegtijdige inschakeling van een palliatieve ondersteuningsequipe of supportteam (ziekenhuis) vergroot de levenskwaliteit.

Deze ruimere aanlooptijd geeft de mogelijkheid om te zoeken naar wat meerwaarde brengt voor de patiënt: een betere pijn- en symptoomcontrole, een aangepaste psychosociale ondersteuning, maar ook een zoektocht naar meer verbondenheid, zingeving en verdieping.
Door het vroeger inschakelen van palliatieve zorg kan er geanticipeerd worden op wat er nog op het pad zal komen en kan er tijdig ingespeeld worden op kantelmomenten in het proces, zoals de keuze van al dan niet een ziekenhuisopname, sondevoeding, chemo- of radiotherapie e.a.

De video "Wat is palliatieve zorg" kan een ruimere kijk geven op wat palliatieve zorg kan betekenen.

Hoe het palliatief statuut aanvragen?

De huisarts vult, in overleg met de patiënt en zijn familie, het formulier “Medische kennisgeving tot financiële tegemoetkoming voor een patiënt die thuis palliatieve verzorging geniet” in en verstuurt dit per post naar de adviserend geneesheer van het ziekenfonds van de patiënt.

Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie